Manifestor kind

HET VERTROUWT OP ZIJN EIGEN WIJSHEID EN ORIGINALITEIT

Manifestor
(8% van de mensen)

Een Manifestor-kind is niet het makkelijkste kind om als ouder te doorgronden. Het laat zich niet aansturen, het gaat gewoon z’n eigen gang, omdat het anderen helemaal niet nodig heeft. Het vertrouwt op zijn eigen wijsheid en originaliteit. Het is het kind dat gaat buitenspelen en er niet bij stilstaat dat jij dit als ouder wel graag wilt weten. Dat een koekje pakt, simpelweg omdat het er zin in heeft. Deze kinderen zijn ongrijpbaar, wat ouders een onzeker gevoel kan geven. Dit kind kan veel energie hebben, het is daarom heerlijk om met ’m te spelen.

Never a dull moment

Kom, we gaan ons verkleden! Laten we een stripverhaal tekenen! Ik heb een goed idee: we gaan bootje varen op de sloot! Het is snel en krachtig als een luipaard: denken en meteen dóén, hup!

Deze kinderen rennen van project naar project, knallen en bepalen ook weer wanneer het is afgelopen, want ze houden graag de touwtjes in handen. Als je zelf andere plannen hebt, laat een Manifestor-kind zich niet snel van zijn voornemen afbrengen. Dan moet je wel met heel goede argumenten komen… Voor alle duidelijkheid: dit type is niet van nature egoïstisch of perse een druktemaker. Het voelt simpelweg een duidelijke impuls van wat hij wil en wie hij wil zijn.

 

INZICHT

Je kunt je kind helpen door het te laten inzien dat z’n gedrag impact heeft op anderen. ‘Als jij zonder iets te zeggen naar buiten gaat, word ik ongerust.’ Het hoeft zich niet te voegen naar wat anderen van ’m willen, want dit kind kan nu eenmaal niet anders dan zijn eigen weg volgen. Zo is zijn ontwerp en dat is prima! Maar het moet anderen wél informeren over zijn acties.

 

Wil je iets verbieden of afraden, geef dan sterke, redelijke argumenten, daar kom je het verst mee. Verder moet het leren te accepteren dat jij en anderen niet altijd zin hebben om mee te doen met wat het in z’n hoofd heeft. En dat het geen zin heeft om daar dan boos op te reageren.

 

Het beste advies dat je kunt geven: trek gewoon je eigen plan, zonder morren. Als je kind dit goed begrijpt, zullen relaties met anderen veel soepeler verlopen. Dit klinkt misschien vreemd, maar juist door zich aan te passen, komt je kind in de knel. Het raakt zichzelf dan als het ware kwijt.

 

Ook kun je je kind helpen door ’m regelmatig rust te bieden, want anders gaat het eindeloos door met plannen maken en actie ondernemen. Lees samen een boekje, zet rustige muziek op, maak een wandeling.

 

En, heel belangrijk: zorg dat het op tijd in bed ligt. Ook al slaapt je kind niet meteen, het is belangrijk voor dit type om momenten van ontspanning en reflectie te hebben.

Bron: Happi Kidz